Πληγώνουν ταλαιπωρημένες παιδικές ψυχές

αναδημοσίευση: Εφημερίδα των Συντακτών

paidi-filaki14.11

~ Παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων για την κράτηση των ανηλίκων διαπιστώνει η Καλλιόπη Σπανού στα κελιά και στον προαύλιο χώρο της Αμυγδαλέζας. | ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣυντάκτηςΔημήτρης Αγγελίδης

Παραβίαση θεμελιωδών διεθνών διατάξεων για την προστασία των παιδιών, προχειρότητα και ελλιπή εφαρμογή, ακόμα και βασικών διαδικασιών που έχουν εξαγγελθεί στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Η επιστολή της Συνηγόρου Καλλιόπης Σπανού στον Β. Κικίλια (τη δημοσιοποίησε χτες η ανεξάρτητη αρχή) με τις βασικές διαπιστώσεις της Αρχής ύστερα από αυτοψία στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας στις 21 Αυγούστου, σοκάρει, καθώς μαρτυρά την ανικανότητα ή την αδιαφορία του κράτους να εφαρμόσει μια πολιτική που προστατεύει στοιχειωδώς ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά.

«Κατά την επιτόπια έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται κυρίως στην 8η πτέρυγα του Κέντρου Φύλαξης Αμυγδαλέζας (ΚΦΑ). Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν αλλοδαποί εμφανώς ανήλικοι, καταγεγραμμένοι όμως ως ενήλικες και άλλοι με καταγεγραμμένη ηλικία κάτω των 18 ετών που κρατούνται στο εν λόγω Κέντρο διότι δεν εξευρέθη χώρος στο αντίστοιχο ΚΦΑ για ανηλίκους της Αμυγδαλέζας» αναφέρει.

Δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει από τις παραλείψεις που διαπιστώνει ο Συνήγορος. Την παραδοχή πως δεν έχει μεριμνήσει το υπουργείο να δημιουργήσει επαρκή χώρο για τους ανήλικους κρατούμενους και προτιμά να τραυματίζει τις ήδη ταλαιπωρημένες παιδικές ψυχές και να παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν την κράτηση ανηλίκων μαζί με ενήλικους; Το γεγονός πως κρατά ανήλικους για μεγάλο διάστημα, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνιστούν να μην εφαρμόζεται καν διοικητική κράτηση για τους ανήλικους (κάτι που θα έλυνε και το… πρόβλημα χώρου που αντιμετωπίζουν οι αρχές);

Η κράτηση παρατείνεται

Το γεγονός πως δεν εφαρμόζεται η ενδεδειγμένη διαδικασία εξακρίβωσης της ηλικίας ενός αλλοδαπού, όταν δεν έχει έγγραφα ταυτότητας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ακόμα και σε κρατητήρια ανήλικα παιδιά για πολλούς μήνες;

«Για μερικούς από τους κρατούμενους εκκρεμούσε η παραπομπή τους προς την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Αθήνας για να διαπιστωθεί η ανηλικότητά τους, ωστόσο αναφέρθηκε από τον διευθυντή του Κέντρου ότι λόγω του υψηλού κόστους των σχετικών εξετάσεων σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα την παράταση της κράτησής τους μαζί με ενηλίκους.

Επιπροσθέτως, κάποιοι από τους ανηλίκους ανέφεραν προς το κλιμάκιο της Αρχής ότι κατά τη είσοδό τους στη χώρα και ειδικότερα στη Λέσβο, δεν υποβλήθηκαν στις διαδικασίες πρώτης υποδοχής και δεν τους παρασχέθηκε διερμηνέας κατά την επαφή τους με τα αστυνομικά όργανα, με αποτέλεσμα να καταγραφούν ως ενήλικοι χωρίς οι ίδιοι να έχουν ενημερωθεί για αυτό.

»Τέλος, διαπιστώθηκε ότι οι ανήλικοι κρατούμενοι στον χώρο αυτό στερούνται εκείνης της εξειδικευμένης μεταχείρισης που συνάδει με την ηλικία τους, ενώ δεν έχει ενεργοποιηθεί η ένταξή τους στους καταλόγους του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την προώθησή τους σε κατάλληλο ξενώνα φιλοξενίας, όπως γίνεται με όλους τους ασυνόδευτους ανηλίκους στην επικράτεια» διαπιστώνει ο Συνήγορος.

Η ανεξάρτητη αρχή δημοσιοποίησε αναλυτικό πόρισμα για τις ελλείψεις της διαδικασίας εξακρίβωσης της ηλικίας των αλλοδαπών, περιλαμβάνοντας και προτάσεις για να λειτουργήσει ορθά η διαδικασία. Δεν μπορεί όμως να μην αναρωτηθεί κανείς ποια από αυτές τις προτάσεις δεν μπορούσαν να την έχουν σκεφτεί όσοι σχεδίασαν τη σημερινή πολιτική. Διότι ο Συνήγορος επισημαίνει τα προφανή σε όποιον έχει στοιχειώδη ενασχόληση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είναι προφανές», αναφέρει το πόρισμα, «ότι η εξάρτηση της διαπίστωσης της ανηλικότητας από την κρίση του αστυνοµικού οργάνου µε µόνο κριτήριο την εµφάνιση του αλλοδαπού γεννά σοβαρές αµφιβολίες για την ορθότητα αυτής της κρίσης, καθώς στερείται όλων εκείνων των απαραίτητων εγγυήσεων που θα προσέδιδε η διενέργειά της από εξειδικευµένο προσωπικό µε την τήρηση συγκεκριµένης διαδικασίας».

Πέφτουν βροχή οι ευρωκαταδίκες

Στον μακρύ κατάλογο των καταδικαστικών αποφάσεων που έχει βγάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης προστέθηκαν χτες άλλες δύο.

Το Δικαστήριο έκρινε πως παραβιάζουν το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (απαγόρευση απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης) οι συνθήκες στο κρατητήριο του Α.Τ. Σερρών, όπου κρατήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2010 ο ένας προσφεύγων (υπόθεση Πανάγος εναντίον Ελλάδας), όπως και οι συνθήκες στις Φυλακές της Πάτρας, όπου μεταφέρθηκε τον Απρίλιο του 2008 ο άλλος (υπόθεση Παπακωνσταντίνου εναντίον Ελλάδας).

Στην περίπτωση του Α.Τ. Σερρών, το Δικαστήριο χαρακτηρίζει απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση την έλλειψη δυνατότητας προαυλισμού και φυσικής άσκησης, την ελλιπή και ακατάλληλη σίτιση, όπως επίσης τον ανεπαρκή φυσικό φωτισμό των κελιών για όλο το διάστημα της κράτησης. Προσθέτει επίσης στους λόγους παραβίασης του άρθρου 3 τον υπερπληθυσμό που σημειώθηκε στα κελιά για 15 μέρες, γεγονός που είχε επιπτώσεις στις συνθήκες υγιεινής.

Οσο για τις Φυλακές της Πάτρας, το Δικαστήριο παραθέτει μια εξαιρετικά λεπτομερή περιγραφή των συνθηκών κράτησης. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, μιλά για τον ψυχίατρο της φυλακής που συνταγογραφεί φάρμακα στους κρατούμενους χωρίς να τους εξετάσει, αναφέρεται στο γεγονός πως το κρέας σπανίζει στα γεύματα, και φτάνει στο σημείο να επισημάνει τη μείωση του φυσικού φωτισμού εξαιτίας της σήτας που είχε τοποθετηθεί στα παράθυρα (!). Το Δικαστήριο θεωρεί τον υπερπληθυσμό της φυλακής πηγή των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης.

Το Δικαστήριο εξέδωσε χτες άλλες δύο καταδικαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, που αφορούν παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία. Η υπόθεση Μπιμπί εναντίον Ελλάδας καταδικάζει το ελληνικό κράτος, επειδή δεν έδωσε αποζημίωση σε απαλλοτρίωση κτημάτων. Η υπόθεση Βάρβη εναντίον Ελλάδας αφορά τους περιορισμούς οικοδόμησης και εκμετάλλευσης που επέβαλαν οι ελληνικές αρχές σε ιδιόκτητο οικόπεδο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s